Het is bijna weer zover, ik ga weer een tijdje als nomade leven. Mijn laatste spullen worden nu opgehaald door de kringloop, mijn planten zijn naar het plantenasiel (superleuk initiatief voor de bemiddeling van planten) en andere meubels kregen een nieuwe eigenaar. Ook dit keer word ik weer blij van de gedachte dat spullen altijd en overal beschikbaar zijn en dat je via allerlei kanalen mensen blij kunt maken met dat wat je niet meer gebruikt. Ik merk dat ik ook blij wordt van de onthechting van spullen. Me afvragen wat wil ik houden en wat niet meer. Dit keer houd ik weer minder over dan alle andere keren en dat voelt weer als een bevrijding.

Ik vind het ook spannend, na 11 maanden op een vaste plek, weer met niets te gaan rondtrekken. Waarom spannend? Misschien wel vanwege het idee dat er veel onbekend is, dat ik niet weet waar ik ga verblijven en dat ik niet weet wat er op mijn pad gaat komen. Toch kijk ik juist daar heel erg naar uit en ondertussen besef ik dat er door deze stap een nieuwe stroom op gang is gekomen. Een stroom die ik zelf nog niet kende en die heel veel bijzondere nieuwe dingen op mijn pad brengt. Het is een nieuwe kracht die in me los komt, waardoor ik nog meer kan gaan doen wat ik echt wil.

Waarom ga je eigenlijk weg?

De laatste dagen krijg ik veel vragen waarom ik ga en om de dingen wat te verduidelijken beantwoord ik die graag. Voor iedereen die meer wil weten over mijn reis, over mijn reden om te gaan en hoe dat dan nu verder moet met mijn leven….

1.) Ga je stoppen met werken?

Nee, zeker niet, ik ga juist met nieuwe energie aan de slag aan een nieuw project. Mijn leven is mijn werk en mijn werk mijn leven. Dat betekent dat ik er altijd mee bezig ben. Het is er altijd, omdat het verbonden is met wie ik in essentie ben. Ik ben mijn werk, daarom probeer ik elke dag een feestje te maken van dat wat ik doe. Door de technologische ontwikkelingen en het werk wat ik doe, kan ik overal vandaan werken. En ik heb geleerd dat ik de afwisseling nodig heb om geïnspireerd te blijven.

2.) Vind je het niet vervelend om geen eigen huis meer te hebben?

De laatste dagen popt inderdaad af en toe de gedachte op dat het vervelend is geen plek te hebben om weer thuis te komen. Dan vraag ik me af waarom ik het allemaal op geef. Maar dit bericht schrijvend met de gevulde dozen op de achtergrond weet ik dat het goed is. Dat dit een deel van mij is. Het deel dat verlangt naar vrijheid, nieuwe wegen bewandelen en de wereld ontdekken. En ja het is raar om geen eigen plek te hebben, maar door al mijn reizen heb ik ontdekt dat er altijd een bed is om in te slapen, een dak om onder te wonen en leven en mega veel inspirerende plekken om te werken.

3.) Je had het reizen toch niet nodig om jezelf te vinden?

Dat klopt inderdaad, twee jaar geleden besloot ik dat ik even niet meer wilde reizen, dat ik juist een basis nodig had om te ontdekken wie ik ben en wat ik wil in het leven. Maar nu dat stuk achter de rug is en ik steeds beter weet wat ik wil en hoe ik dat wil, weet ik dat reizen en een nomadenbestaan onderdeel zijn van wie ik ben. Ik geloof niet dat ik nooit meer een vaste plek zal hebben, want een basis is fijn om thuis te komen, dat heb ik wel ontdekt het laatste jaar. Door een samenloop van omstandigheden heb ik besloten even huisloos te leven, geen idee hoe lang en geen idee wanneer en waar ik ergens echt neer ga strijken. De tijd zal het leren!

4.) Waar ga je heen?

Op 1 april vertrek ik voor 12 dagen naar Ibiza. Daarna kom ik even terug naar Nederland voor een paar lezingen en events. Vervolgens vertrek ik naar Frankrijk en daarna zie ik waar ik behoefte aan heb. Half mei ben ik weer in Nederland, tot begin juli. En daarna, een groot vraagteken en volledig afhankelijk van wat er onderweg allemaal gebeurt.

5.) Wat ga je doen?

Op Ibiza ga ik eerst een paar dagen uitrusten. Daarnaast ga ik op zoek naar ondernemers die hun leven op Ibiza zo hebben ingericht zoals dat bij hen past. Ik ga verhalen schrijven en genieten van de zon. Werken in een lager tempo en me laten leiden door wat de dag brengt. Proberen zonder plan te reizen en het plan uitwerken van een nieuw platform, waar het delen van verhalen centraal staat.