11 oktober 2021

Photocredits: Khalid Ouard (gemaakt op de Veluwe, 2021)

 

Vandaag zag ik het weer ergens staan. We mogen weer terug naar normaal… Met normaal wordt dan bedoeld, het leven voor corona, want dat zou normaal moeten zijn. In die tijd mochten we zonder een code te scannen naar feestjes, we hoefden geen afstand te houden of in extreme mate onze handen te wassen. Geen mondkapjes te dragen of na te denken over de dingen die wel of niet mochten. Maar dat is geen nieuws, dat weet je wel… Dat is die wereld die velen van ons zo graag terug willen. Jij ook? Of denk je net als ik dat het ook wel echt anders mag?

 

Volg je eigen weg

Heb je een vaccinatie is alles bijna weer ‘normaal’, je moet alleen wat vaker je telefoon pakken om een code te laten scannen, maar je hebt de vrijheid weer. Heb je geen vaccinatie is het allemaal wat moeilijker, maar je kunt met wat vaker testen gewoon meedoen aan alles wat je wilt.

Voor corona begon schreef ik Volg je eigen weg, waarin ik vaak terug verwijs naar waar we als mensen vandaan komen. Daarmee bedoel ik het leven van onze verre voorouders op de prairie. Een leven dat minder drukte en stress kende dan het leven dat wij nu kennen als normaal. Werken bestond toen uit eten verzamelen, eten klaarmaken en verder konden mensen gewoon zijn. Toen we ‘niets meer mochten’, omdat we verplicht werden thuis te blijven, konden we een beetje terug naar de rust. Want ineens hoefden we niet meer elk weekend naar feestjes of andere sociale verplichtingen. Konden we ons focussen op eten koken, werken en samenzijn met onze naasten.

Ben jij gemaakt voor de drukte?

Ik vond het heerlijk! Maandenlang heb ik genoten van de rust, er hoefde niets. En als ik geen zin had, had ik een goed excuus om ergens niet heen te gaan. Als ik onderweg was, was het heerlijk rustig op de snelweg of in de trein en als ik de stad in moest, was er geen kip te bekennen. Ik genoot met volle teugen. Ik ben niet gemaakt voor drukte en mensenmassa’s. Natuurlijk ben ik ook een mens en een sociaal ‘dier’, maar ik kies de momenten uit. Ik kies voor quality time en kleine groepen om me heen.

 

Terug naar normaal

Toen ik vandaag weer die opmerking over terug naar normaal tegenkwam vroeg ik me opnieuw af: Wat is dan normaal? Was het leven normaal dat we hadden gecreëerd voor dat alles dicht ging? Of is het juist normaal dat alles op slot ging? Omdat we door het leven dat we als normaal zagen iets gecreëerd hadden wat niet meer houdbaar was?

Een ongezonde levensstijl

De manier waarop we leven is niet gezond. Niet voor ons als mensen en niet voor de aarde. Nu zijn er voldoende mensen om me heen die zeggen dat de aarde het wel overleeft. En dat wil ik ook wel geloven. En als de aarde het niet overleeft, dan is dat nog steeds geen ramp, dan geloof ik ook dat dat de bedoeling is. Maar als je mag kiezen, kies je dan voor een leven in eenvoud, of voor een leven in drukte en stress?

Ga voor eenvoud

Ik ga voor eenvoud. Zeker na een jaar waarin ik weer meer drukte en stress heb ervaren dan goed voor me is. Ik geloof niet in het systeem dat we met elkaar gecreëerd hebben en ik geloof dat we allemaal echt wel kunnen voelen wat we zelf nodig hebben. Jezelf dat geven, is het grootste cadeau dat je kunt krijgen. Je eigen pad volgen, doen wat goed voelt voor jou. Je niet meer schuldig voelen en loskomen van alles wat je is voorgeschreven. F*ck the rules, ga doen waar jij blij van wordt. Ook ik moet het nog elke dag tegen mezelf zeggen. Want hoe ik ook begrijp dat het hebben van een vaste baan, met bijbehorend salaris erg handig is in deze wereld. Het is alleen voor heel veel mensen niet gezond.

 

De vraag is dus, hoe goed ken je jezelf? Wat is jouw normaal? En wat kun je elke dag doen om dat normaal zo goed mogelijk te leven? 

 

Wil jij ook meer je eigen weg volgen en ontdekken wat daarvoor nodig is? Lees dan Volg je eigen weg, je bestelt ‘m hier op mijn site. Of via bol.com.

Bloggen

Meer over mij

Schrijf je in voor mijn magazine

20%

Korting

Bedankt voor het inschrijven

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec.