15 juli, 00.15 uur. Ik word eventjes wakker als mijn liefje het bed in stapt en net als elke andere avond ben ik blij als hij weer naast me komt liggen. We kletsen dan even kort (in mijn slaapdronken toestand) over de uitslag van het voetbal of de Tour de France en daarna vallen we samen in slaap. Gisteren niet, dit keer praat hij niet over voetbal of wielrennen, maar hij fluistert dat hij zo blij is dat we samen zijn en gezond. Ik snap het niet, denk dat hij een documentaire heeft zitten kijken over iemand die ernstig ziek is. Dat is het niet, hij vertelt me dat er in Nice een aanslag is geweest.

Dit keer raakt het me meer dan anders merk ik aan mijn lichaam. Ik ben niet direct klaar wakker, maar besef dat de blog die ik gisteren heb geschreven niet raakt wat er nu speelt in de wereld, na vannacht weet ik echter dat er iets groters gaande is.
Na het scannen van de berichtgeving over de aanslagen is er maar één ding dat me opvalt. En dat is de reactie van de huidige wereldleiders, de mannen die de landen waarin we wonen aansturen. Mannen die allemaal kiezen voor geweld als oplossing. Mannen die handelen uit angst of ego, zij gaan de vijand verslaan met wapens en oorlog.

Het is een van de redenen waarom ik al jaren het nieuws niet meer actief volg. De angst die wordt gezaaid in de media is immens en maakt dat grote groepen in de wereld alleen maar handelen vanuit die angst. Daarom vind ik het zo belangrijk dat je niet kijkt naar wat een ander doet, maar dat je handelt vanuit je eigen kracht. Dat je je niet laat leiden door wat er gebeurt, maar de leiding over je leven neemt. Hoe meer mensen die stap durven te zetten, hoe meer mensen vanuit liefde en overvloed gaan denken, in plaats vanuit angst en schaarste.

Er is echt meer dan genoeg voor iedereen. Want er is maar één ding dat elk mens echt nodig heeft, dat is liefde en dat is er altijd. Als je kunt leven vanuit liefde voor jezelf, de mensen om je heen, ga je vanzelf ook denken en leven vanuit liefde voor de wereld. En hoe groter de groep is die hier in gelooft, hoe minder ruimte er is voor geweld en haat. En je kunt denken dat je geen invloed hebt op het grotere geheel, maar als jij het niet doet, waar begint het dan? Een belangrijk onderdeel van yoga is geweldloosheid, een duidelijk en helder begrip wat mij betreft en is het startpunt van een betere wereld, voor jezelf, de mensen om je heen en de wereld in het bijzonder.

Wat kun je doen om het geweld in je leven te verminderen?

Geweldloosheid creëer je door echt te doen waar je gelukkig van wordt. Alleen dan kun je vol liefde leven en werken. Wil jij mee creëren aan een betere wereld? Dan is de eerste stap te beginnen bij jezelf. Dat klinkt misschien vreemd, wellicht heb je het gevoel dat het logischer is om aan de maatschappij te denken en niet aan jezelf, maar zolang jouw leven nog vol zit met dingen waar je niet gelukkig van wordt, dan kun je ook niet meebouwen aan een positievere en mooiere wereld.