Elke dag word ik hier uitgenodigd om terug naar de basis te gaan. Het leven is hier zo basic dat ik niet anders kan, maar op dit moment ook niet anders meer wil. In mijn huis in Nederland had ik alles voor handen, elk moment van de dag. Wifi, centrale verwarming, warm water, een toilet wat ik door kon trekken, de dingen die je zo nodig kunt hebben op een normale doordeweekse dag.

Hier is het anders en ook dat is super fijn. Je leert je weer te beseffen dat het allemaal niet zo vanzelfsprekend is. Dat het allemaal ergens vandaan moet komen.

In het gigantische huis waar wim en cielle wonen is alles nog alsof je 100 jaar terug in de tijd gaat. Althans het grootste gedeelte. Er zijn twee delen van het huis bewoonbaar, het deel waar zij wonen en het deel waar mijn slaapkamer is. Want ja, ik heb de luxe dat ik een complete eigen vleugel heb, met een woonkamer, twee slaapkamers en een badkamer. Wat er niet is, stromend water, verwarming en wifi. Wat er wel is, de warmte van de zon, een dikke deken op mijn bed en emmers (regen)water.

Dus mijn toilet spoel ik door met een emmer water, als ik het koud heb stap ik de zon in om op te warmen, als ik Wifi heb loop ik naar het woonhuis van Wim en Cielle, net als wanneer ik een warme douche wil hebben of me op wil warmen bij de kachel.

Ik hoef er niet aan te wennen. Omdat ik het leven op de boot gewend ben, is primitief of basic leven voor mij kennelijk geen enkele moeite. Leven met de natuur en de warmte van de zon, ook dat is heerlijk en het vuur uit de open haard is misschien nog wel lekkerder dan de warmte van de CV. En wifi heb je ook echDSC_0036t niet de hele dag nodig, het is zelfs gewoon lekker dat het er niet is in mijn vleugel, dan kan ik op delen van de dag genieten van niet bereikbaar zijn en me focussen op andere dingen.

Daarnaast werd ik direct bij aankomst getrakteerd op minder leuk nieuws. Mijn website is gehackt ofwel besmet met een virus. Maar doordat een site is besmet, raakten ook al mijn andere domeinen die op dezelfde server stonden besmet. Dus dat was direct een beetje stress, want er moesten keuzes worden gemaakt over hoe nu verder. Investeren in het opschonen van de site? Een site waar ik eigenlijk al een heel nieuw idee bij had?
Drie dagen lang probeerde ik vanuit de controle te bedenken wat het moest worden. Tot ik na twee slapeloze nachten besloot dat ik het antwoord uit de natuur moest halen. Een wandeling door ‘de achtertuin’ van het pand werd de oplossing. Geheel vanuit het niets kwam het idee binnen om dan maar helemaal opnieuw te beginnen. Nieuwe domeinnaam, nieuwe strategie en vanaf nu alles onder een naam. Echt back to basic, gewoon mijn ideeën onder mijn naam en geen andere sites meer om te onderhouden. Ook op Facebook ga ik minimaliseren en ander social media kanalen ga ik nog eens heroverwegen of ik ze wel of niet blijf gebruiken.

Ondertussen weDSC_0067rk ik aan mijn nieuwe productaanbod in samenwerking met een fantastische business coach die me helpt om helder te krijgen wat nou precies mijn rol hier op aarde is en hoe ik daar mijn geld mee kan verdienen.

7 jaar geleden startte ik mijn onderneming onder de naam Terug naar de basis en nu snap ik eindelijk waarom ik die naam ooit heb gekozen. Want daar waar je volledig bent terug geworpen op de basis van het leven, daar liggen de antwoorden.