waarom leven we zoals we leven en kan het ook anders?

Vanaf april 2018 werk ik aan een nieuw onderzoek / boek. Ik ben de afgelopen maanden gefascineerd geraakt door het leven dat velen van ons leven. Een leven volgens bepaalde patronen die gecreëerd zijn op basis van uitgangspunten die niet meer passen bij de ontwikkelingen in de wereld.

Ik ben benieuwd waarom we nu nog steeds kiezen voor een structuur die is gecreëerd door generaties voor ons, maar niet meer past bij de mensen die we nu zijn. Een groot deel van de Nederlandse bevolking leeft in een structuur gebaseerd op de openingstijden van winkels, kantoren en scholen. Terwijl de digitalisering er voor gezorgd heeft dat dit niet meer nodig is. En toch is het schoolsysteem nog steeds vergelijkbaar met 50 jaar geleden, staan we nog steeds massaal elke ochtend in de file of in overvolle treinen en hebben we geen idee of en hoe het anders zou kunnen.

Ik wil weten wat er voor nodig is het anders te doen. Kunnen we schoolsystemen aanpassen, organisatiestructuren veranderen, een wereld creëren waarin we in contact staan met onze eigen natuur, ritme en de aarde waarop we leven?

Een gestreste samenleving

Doordat de technologie zich razendsnel heeft ontwikkeld, vrouwen zijn gaan werken en mannen meer zorgtaken hebben gekregen, voelt het overgrote deel van de samenleving een druk. Steeds meer mensen vallen uit met stressklachten, burnout of andere chronische ziekten die er niet hoeven zijn als we anders leven, met gezondere voeding en minder stress. En toch blijven we gewoon doorgaan op de ‘oude’ manier, omdat we niet weten dat we zelf de touwtjes in handen kunnen nemen en ons niet hoeven laten leiden door (sociale) media en overheid.

We gaan volledig tegen onze natuur in en dat wordt nog eens bevestigd door de nieuwe generatie (de millenials) die nu de arbeidsmarkt betreedt. Zij willen geen 40-urige werkweek, omdat ze ruimte willen houden voor andere dingen. Ze halen hun voldoening niet uit geld en bezit, maar uit ervaringen en vrijheid.

Kan het anders?

We leven in een tijd van disruptieve digitale veranderingen èn er zijn initiatieven die laten zien dat je zonder bezit of geld kunt leven of helemaal off the grid. Pioniers hebben het altijd zwaar, doordat ze continu te maken hebben met systemen die niet passen bij hun nieuwe vorm of omdat er een gebrek is aan geld of andere middelen.

De grote vraag is, als we weten dat de wereld verandert, ons gedrag verandert, hoe gaan we de systemen dan veranderen, zodat veel meer mogelijk wordt en pioniers worden begrepen en hun ideeën omarmd?

Het onderzoek

Vanuit de vraag “Waarom leven we zoals we leven en kan het ook anders” ga ik op zoek naar hoe de wereld is en hoe we deze eigenlijk willen zien. Ik ga op bezoek bij de organisaties die niet veranderen en bij initiatieven van pioniers die de wereld op zijn kop zetten. Ik ga in gesprek met mensen over de manier waarop ze werken, eten, leren en wonen. Het onderzoek gaat over mensen in een tijd van digitalisering, en in een tijd waarin we overgaan van een mannelijke naar een vrouwelijke energie. Het gaat over dromen, doen en leven.

Onderzoeksperiode

Het onderzoek loopt van 9 april tot 1 augustus 2018.

Alle resultaten worden gebundeld in een boek dat uitkomt in Q4 2018.

Meedoen?

Je kunt op verschillende manieren mee doen aan dit onderzoek.

  1. Door deel te nemen aan de online enquete (tussen 1 mei en 21 mei 2018).
  2. Door mee te doen aan een van de groepsgesprekken
  3. Door me in contact te brengen met mensen die ik kan interviewen of zelf geïnterviewd te worden.
  4. Door een financiële bijdrage te leveren om dit onderzoek en het boek te realiseren. Je wordt dan partner van het onderzoek, je naam wordt genoemd in het boek / publicatie, op de site en natuurlijk neem ik alle informatie mee die jij wilt delen over een nieuwe wereld.

Mede mogelijk gemaakt door: