waarom leven we zoals we leven en kan het ook anders?

Vanaf april 2018 werk ik aan mijn onderzoek “Waarom leven we zoals we leven en kan het ook anders?”. Ik ben de afgelopen maanden gefascineerd geraakt door het idee dat we allemaal bepaalde patronen hebben aangeleerd en dat we die maar moeilijk kunnen veranderen. Patronen die voor ons persoonlijk gelden en patronen die we als maatschappij volgen. Ik ben benieuwd waarom we zo vaak kiezen om hetzelfde gedrag te herhalen, terwijl dat lang niet altijd een gunstig resultaat heeft voor ons persoonlijke leven of het leven voor de generaties die na ons komen.

Het gaat dan wat mij betreft over het ritme dat we hebben gecreëerd met elkaar op het gebied van werk, scholing, voeding, wonen. Waar komt dit vandaan, waarom is het zo moeilijk het anders te doen? Ik ken veel mensen die het anders willen, maar geldt dit voor iedereen? Of vinden we het ook ok dat het is zoals het is?

Ik wil weten wat er voor nodig is het anders te doen. Kunnen we schoolsystemen aanpassen, organisatiestructuren veranderen, een wereld creëren waarin we in contact staan met onze eigen natuur, ritme en de aarde waarop we leven?

Een gestreste samenleving

Ik hoor steeds meer geluiden dat mensen het anders willen, dat ze geen druk meer willen voelen, is dat alleen in mijn omgeving zo, of geldt dat voor veel meer mensen? Ik heb het idee dat door de verandering van afspraken die we onderling hebben gemaakt (het feit dat vrouwen ook werken, technologische ontwikkelingen, hoger bewustzijn) er een behoefte is het anders te doen. Het is een feit dat steeds meer mensen uitvallen met stressklachten, burnout of andere chronische ziekten. Die hoeven er niet te zijn als we anders leven, met gezondere voeding, minder stress en meer in verbinding met de natuur. Toch blijven we gewoon doorgaan op de ‘oude’ manier, omdat we niet weten dat we zelf de touwtjes in handen kunnen nemen en ons niet hoeven laten leiden door (sociale) media en overheid.

Kan het anders?

We gaan volledig tegen onze natuur in en dat wordt nog eens bevestigd door de nieuwe generatie (de millenials) die nu de arbeidsmarkt betreedt. Zij willen geen 40-urige werkweek, omdat ze ruimte willen houden voor andere dingen. Ze halen hun voldoening niet uit geld en bezit, maar uit ervaringen en vrijheid.

We leven in een tijd van disruptieve digitale veranderingen èn er zijn initiatieven die willen laten zien dat je zonder bezit of geld kunt leven. Pioniers hebben het altijd zwaar, doordat ze continu te maken hebben met systemen die niet passen bij hun nieuwe vorm of omdat er een gebrek is aan geld of andere middelen. Zij doen het wel en zijn een voorbeeld voor anderen

Het onderzoek

Tot eind augustus ga ik antwoorden zoeken op de vraag “Waarom leven we zoals we leven en kan het ook anders”. Zodat ik vanaf september de resultaten kan delen via lezingen, workshops en whitepapers of boeken.

En ik kan jouw hulp goed gebruiken om die antwoorden te vinden! Je kunt op een paar manieren meedoen:

1. Meld je aan voor een van de groepsgesprekken (zie hieronder).

2. Heb je een fantastisch verhaal dat een beeld schetst van de omschreven situatie? Dan interview ik je graag, mail of bel me dan. Interviews vinden live of via Skype plaats.

3. Heb je een boekentip of video die ik moet zien om een antwoord te vinden op mijn vragen? Plaats een reactie onder dit bericht met jouw tip!

Groepsgesprekken

In juni kun je meedoen aan groepsgesprekken waarbij we in gesprek gaan over hoe we nu leven. Deze gesprekken vinden plaats in het centrum van Utrecht op een van de locaties van Seats2meet en duren ongeveer 2 uur.
De groepen bestaan uit maximaal 6 personen. Kun je zelf een groep mensen bij elkaar krijgen met wie je hierover in gesprek wilt gaan, laat het me dan weten, dan organiseren we samen een gesprek.

Wil je bij een van deze gesprekken aanwezig zijn? Meld je aan via de link van de betreffende datum.

Donderdag 31 mei      09.00 – 11.00 uur: Besloten (Gemeente Utrecht), thema werk
Dinsdag 5 juni             09.00 – 11.00 uur: Besloten, Rechtbank Midden Nederland
Donderdag 7 juni        19.30 – 21.30 uur: Open, Locatie Centrum Utrecht
Donderdag 14 juni      09.00 – 11.00 uur: Besloten, Rechtbank Midden Nederland
Donderdag 21 juni      tijdstip volgt:         Besloten, Living Village Festival (thema Wonen)
Donderdag 28 juni     19.30 – 21.30 uur: Open, Locatie Centrum Utrecht
Dinsdag 3 juli             19.30 – 21.30 uur: Open, Locatie Centrum Utrecht
Maandag 9 juli           19.30 – 21.30 uur: Open, Locatie Centrum Utrecht

Sponsor dit onderzoek

Ik doe dit onderzoek om verschillende redenen, maar vooral om te ontdekken hoe we samen een andere wereld kunnen creëren, een wereld die aansluit bij de technologische ontwikkelingen èn de ontwikkelingen op het gebied van zingeving en bewustwording. Dit onderzoek gaat een belangrijke bijdrage leveren voor het werk dat ik in de toekomst ga doen. Geloof jij er ook in dat we de wereld samen beter kunnen maken en dat wij de verandering zijn die we willen zien in de wereld?
Dan kun je me financieel ondersteunen om dit onderzoek te realiseren. Natuurlijk krijg je er iets passends voor terug!

Hoe werkt het?
Maak het betreffende bedrag over naar rekeningnummer NL14KNAB0257346376, tnv Terug naar de basis. Vermeld daar dan bij “crowdfunding onderzoek” en je naam en emailadres (dan blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen van de campagne en de resultaten van het onderzoek).
Wil je een (zakelijke) factuur? Stuur me dan een mail met je bedrijfs/adresgegevens en geef aan van welke optie je gebruik wilt maken, dan zorg ik dat je een factuur ontvangt!

Nieuw te verschijnen boek

“waarom leef je zoals je leeft en kan het ook anders”

€ 25,00 (inclusief 6 % btw en verzendkosten)

Boekpresentatie en lezing

“waarom leven we zoals we leven en kan het ook anders”

€ 97,00 (incl. 21% btw en het boek)

Planning: december 2018

In-company lezing

“waarom leven we zoals we leven en kan het ook anders?”

€ 1497,00 (ex 21% btw en reiskosten), lezing 45 minuten, aansluitend discussie en ruimte voor vragen

Te boeken voor oktober, november en december 2018, of maart, april, mei 2019

In company groepsgesprek

“waarom doen we wat we doen en kan het ook anders”

€ 997,00 (ex 21% btw en reiskosten), duur 2 uur. In deze prijs zit een voorbespreking om samen de doelen helder te krijgen van het gesprek.

Te boeken voor oktober, november, december 2018 en maart, april mei 2019.

Mede mogelijk gemaakt door:

Inspiratie