Ja, 2020, daar ben je dan. Een jaar waar ik lang op heb gewacht lijkt het wel. Steeds weer hoopte ik te voelen wat ik nu voel en nu lijkt het er dan echt te zijn. Dit jaar komt mijn derde boek uit, Volg je eigen weg en dat is het boek waarin ik je mee neem naar het leven dat het beste bij je past. Een leven volgens jouw ritme, een leven op jouw condities, een leven buiten de rat race, maar lekker in je eigen tempo blijven.

Mijn wens voor de toekomst

En daar ligt ook mijn wens voor de toekomst. Jarenlang heb ik me afgevraagd of ik de enige was die de behoefte had om anders te leven en werken. Niet meer die stress, maar veel meer rust en ruimte om te creëren en leven vanuit een rustige staat en dan kijken wat de bedoeling is. Ik vroeg me toch af waarom alles bij ons zo snel moet, altijd gisteren af en waarom we deadlines stellen die vaak onhaalbaar zijn. Waarom niet alles loslaten en gewoon werken vanuit de energie die je hebt op een bepaald moment. Energie die de ene dag een beetje meer en de andere dag een beetje minder kan zijn. Zeker als je vrouw bent, dan fluctueert je energieniveau nogal, want je hebt gewoon een cyclus waar je niet onderuit kunt.

Volg je eigen weg

Ondertussen hebben we allerlei technologische oplossingen bedacht om slimmer en effectiever te werken, maar gaan we toch nog met z’n allen tegelijk van en naar ons werk. Kinderen functioneren niet op school, maar de meeste scholen passen hun systeem niet aan aan de kinderen, maar willen dat de kinderen in het schoolsysteem passen. Het is dus tijd voor een nieuwe wereld, een nieuwe energie, een andere manier van kijken èn doen. En die begint bij jezelf. Want alleen jij kunt je leven aanpassen naar je eigen ritme. Hoe meer mensen dat gaan doen en hoe meer we zelf gaan aangeven waar we behoefte aan hebben, hoe gemakkelijker het zal gaan om systemen en structuren zoals die nu zijn aan te passen. En dat is waar het over gaat de komende tien jaar.

Samen maken we een nieuwe wereld

We moeten met elkaar een nieuwe wereld creëren. Ik weet zeker dat als we allemaal meer gaan doen waar we echt goed in zijn en blij van worden we dat ook daadwerkelijk kunnen doen. Als we massaal minder gaan werken en meer samen zorgen voor scholing, opvang, voeding en zorg gaat er een hele andere dynamiek in de wereld ontstaan.

Je bent niet afhankelijk van grote instanties die je vertellen wat je wel en niet mag doen of wanneer je op een andere manier mag gaan leven. Je bent slim en krachtig genoeg je eigen weg te volgen en je eigen keuzes te maken. Wat daar voor nodig is, is dat je zelf de verantwoordelijkheid terugnemen voor jouw keuzes. Dat je ziet welke effecten bepaalde keuzes hebben en dat je die keuzes dus kunt veranderen.

Leven met minder geld

Als je nu heel druk bent en denkt dat je veel geld nodig hebt om op deze manier te kunnen leven, zit je vast in een bepaald denkbeeld. Je kunt namelijk ook heel goed leven als je minder geld verdiend, bijvoorbeeld door minder te gaan werken. Als je minder werkt, kun je besparen op een heleboel zaken. Sommige dingen heb je niet meer nodig, voor andere dingen zoek je naar andere oplossingen. Je hoeft niet te blijven doen wat je nu doet.

Inkomen hoeft niet vanuit 1 baan te komen. Je kunt tegenwoordig op allerlei manieren geld verdienen. Simpele manieren, bijvoorbeeld door een kamer in huis te verhuren of je auto. Door voor je buren te koken of als taxichauffeur of bezorger van eten te gaan werken. Online kun je geld verdienen door je aan te sluiten bij platformen waar ze jouw kennis zoeken en die jij in kunt zetten, de ene keer tegen betaling, de andere keer vrijwillig. Het is maar net wat jij wilt.

Leuke dingen doen

Nu veel werk in de toekomst overgenomen gaat worden door robots of andere technische veranderingen, kun je leukere dingen gaan doen. En als je kenniswerker bent, hoef je echt niet meer 8 uur op kantoor te zitten om je werk goed te kunnen doen. Heb je je wel eens afgevraagd waar al die vergaderingen goed voor zijn? En of je die tijd niet nuttiger had kunnen besteden?

Mijn wens voor de komende 10 jaar is dat we met elkaar een nieuwe wereld scheppen. Dat jij je eigen verantwoordelijkheid neemt en gaat doen wat goed voelt. Dat je gaat ervaren hoe het is als je zelf je keuzes maakt en in verbinding komt met je eigen verlangens. Die verbinding maakt namelijk dat je niet alleen verbonden bent met jezelf, maar ook met de wereld en de mensen om je heen.

In mijn nieuwe boek Volg je eigen weg, leg ik uit hoe je dat kunt doen. Welke stappen je moet zetten om het leven te creëren dat het beste bij je past. Want ik geloof dat je alleen vanuit die energie een voorbeeld kunt zijn voor anderen èn beter in staat bent in te spelen op alle uitdagingen die het leven van nu van je vraagt.