Vandaag ben ik alweer 5 weken op Corfu, over een week ben ik alweer thuis. En hoe lang de tijd lijkt als je net vertrekt, hoe snel zo’n laatste fase dan ineens gaat. De laatste weken ben ik gaan meebewegen met het leven en heb alle regels losgelaten. Vroeger kon ik heel streng voor mezelf zijn (en die neiging heb ik nog steeds wel) en moest ik altijd van alles. Alleen dan zou ik de beste resultaten halen. Maar wat betekent dat dan: ‘de beste resultaten halen’? Natuurlijk ben ik opgevoed met het idee dat je alles kunt bereiken wat je maar wilt, dat er meer is in het leven dan wat je nu hebt en dat je vooral naar meer en beter moet streven.

Wat maakt je blij?

Ik zie alleen zo vaak dat het niet zaligmakend is èn nog veel belangrijker, ik heb het niet nodig. De vraag die ik mezelf vaak stel is ‘wat heb ik nodig om lekker te kunnen leven?’ Dat gaat nooit om spullen en heel veel geld. Een dak boven mijn hoofd (en muren om me heen is op zich ook wel fijn), leuke mensen om mee te verbinden en elke dag de dingen doen die je blij maken.

Meebewegen

Als ik het leven laat bewegen zoals het wil, ontstaan er andere dingen dan wanneer ik geforceerd in actie kom. Toch gebeurt alles wat ik te doen heb. Vanochtend werd ik met een zwaar hoofd wakker. Ik had diep en lang geslapen en intens gedroomd. Ik had geen enkele zin om op te staan. Terwijl ik met mezelf had afgesproken vandaag vroeg te beginnen met werken. Omdat dat de dagen ervoor zo goed gelukt was. Net als andere dagen, ben ik gaan luisteren naar wat ik nodig had. En in welk tempo. Door te besluiten mezelf alleen dat te geven wat ik nodig had, zat ik een paar uur later vol inspiratie. Ik heb bergen werk verzet. Alles wat ik moet doen ging vanzelf.

Wat heb ik nodig?

In de uren nadat ik wakker werd, heb ik gemediteerd, gewandeld en gelezen. Niets geforceerd en alles met een liefdevolle blik naar mezelf. Toegeven aan wat ik nodig heb, is het beste medicijn wat ik mezelf in jaren heb gegeven. Daardoor heb ik mezelf weer ontmoet, weet ik weer wat er zo leuk is aan mij, aan mijn leven en het werk dat ik doe. Ik heb helder waar ik naartoe wil. En ik weet dat het alleen gaat werken, als ik elke dag een nieuwe stap in die richting zet.

De bedoeling

Het is volgens mij precies wat de bedoeling is van het leven, in ieder geval van mijn leven. Maar de grote vraag die bij mij blijft hangen is, waar zijn we ooit van het pad afgeraakt en hebben we het leven zo complex gemaakt? Waarom zijn er zoveel mensen die heel hard werken zonder daar blij van te worden. Wonen we op plekken die ongezond voor ons zijn en missen we de verbinding met onszelf, de ander en de omgeving?

Volg me op LinkedIn voor meer inspiratie

Het zijn de thema’s waar ik me de afgelopen weken meer in heb verdiept. Sommige thema’s heb ik gedeeld via mijn posts op LinkedIn, andere heb ik uitgeschreven, maar nog niet gedeeld. Dat komt wel, alles op zijn tijd 😉