8 juni 2022

Deel blog:

Terwijl ik in mijn zoektocht ben naar een oplossing voor mijn endometriose-pijn, kom ik weer eens in aanraking met het idee dat de pil een van de weinige oplossingen hiervoor is. Ofwel, hormonen toevoegen aan je lichaam om je menstruatie te onderdrukken of stop te zetten. Ik ben er nooit een voorstander van geweest. Niet voor niets kreeg ik het boek Je brein aan de pil in mijn handen gedrukt van een vriendin, om bevestigd te krijgen, wat ik altijd al had gedacht. Maar het leerde me ook iets nieuws.

Een wereld van verschil

Ik ging rond mijn 15e aan de pil. Ik weet het niet meer precies, het enige wat ik me nog kan herinneren is dat ik een onregelmatige cyclus had en heel veel pijn als ik ongesteld was. De dokter schreef me de pil voor. Ik geloofde hem dat dit een goede oplossing was, maar ik was 15, wat wist ik nu over mijn lichaam? Ik had inderdaad jarenlang minder pijn, maar leefde ook een leven dat niet heel vrolijk was. Alsof ik op een soort automatische piloot leefde. Op mijn 21e stopte ik, zonder er echt bij na te denken. Nog steeds ben ik blij dat ik dat toen heb gedaan. Want er ging een wereld voor me open. Ik werd vrijer, vrolijker, opener en mijn libido ging met sprongen vooruit.

Je brein aan de pil

Je brein aan de pilDe afgelopen weken las ik dus ‘Je brein aan de pil’ van Sarah Hill. En ineens begrijp ik waarom ik toen intuïtief stopte met de pil. De hormonen die je door de pil in je lichaam stopt, schoppen alles in je lichaam in de war. Daardoor ben je niet echt jezelf. Het kan er zelfs voor zorgen dat je kiest voor een andere partner dan wanneer je niet aan de pil bent, het kan zorgen voor depressies en er gebeurt nog veel meer in je lichaam wat je eigenlijk niet wilt. Toch zijn er ook vrouwen die enorm veel baat hebben bij de pil. Die juist ten positieve veranderen door de pil en zich daardoor stabieler voelen.

Een paar jaar geleden was ik bij een gynaecoloog die me opnieuw de pil voorschreef. Ik had zoveel pijn dat ik echt niet meer wist hoe ik verder moest en ik had net een nieuwe relatie. Het leek een goed moment het weer eens te proberen. Toch werkte het niet. Ook deze pil had zo’n negatieve invloed op hoe ik me voelde dat ik er na twee weken weer mee ben gestopt zonder verder overleg met de arts. Toch leerde ik in dit boek dat het helpt om op zoek te gaan naar de juiste pil voor jou. Want er zijn verschillende samenstellingen en het helpt dus om echt te onderzoeken wat bij jou past.

Een nieuwe poging

Na mijn bezoek aan de kliniek en meerdere gesprekken met de gynaecoloog heb ik besloten het opnieuw uit te proberen. Ik ben er nog steeds niet echt een voorstander van, maar ik wil ook weer een leven waarin ik niet elke maand een paar dagen ziek ben. Sinds ik ben begonnen ben ik door allerlei emoties en gevoelens heen gegaan. Er zijn dagen dat ik me goed voel en dagen dat ik niet vooruit te branden ben. Hoewel ik dat wel ken van mezelf, voelt het ook anders. Alsof dat gevoel dat ik niet helemaal verbonden ben met mezelf weer terug is. Omdat ik nu bewuster leef en meer informatie heb, hoop ik dat ik er op een goede manier mee om kan gaan en dat het me de verlichting geeft die ik zoek.

Een natuurlijke oplossing voor anticonceptie

Het boek van Sarah Hill is echt een aanrader. Zeker als je al jaren aan de pil bent, of als je op het punt staat je dochter te adviseren aan de pil te gaan. Mijn advies, begin er niet te vroeg mee! Er is overigens een hele goede manier om op een natuurlijke manier je cyclus in de gaten houden, Sensiplan. Het is een natuurlijke anticonceptiemethode die wel iets van je vraagt, maar het heeft mij de afgelopen jaren enorm geholpen om me bewust te zijn van de fases van mijn cyclus en me te behoeden voor een eventuele zwangerschap. Het mooie van Sensiplan vind ik dat je echt heel goed merkt wanneer je ovuleert en dus vruchtbaar bent. Je leert je lijf en je cyclus heel goed kennen, wat sowieso al een grote winst is.

Bloggen

Meer over mij

Schrijf je in voor mijn magazine

20%

Korting

Bedankt voor het inschrijven

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec.