Alles komt op het moment dat je er klaar voor bent. Al denkt je hoofd nog vaak genoeg dat het anders, sneller, of creatiever zou kunnen, het komt als de tijd rijp is. Zo ook mijn derde boek Volg je eigen weg.

In de zomer van 2009 vertrok ik met de trein naar Frankrijk, voor een reis naar een leven dat beter bij me paste. Ik wilde weg, ik wilde het leven leiden op mijn manier, al had ik geen idee wat die manier dan was. Het enige wat ik wist was dat het niet het huisje-boompje-kindje beeld was dat iedereen in mijn omgeving aan het creëren was.

Ik ga een boek schrijven

Op het station nam ik afscheid van mijn ouders. Ik zie ons er nog staan, alle drie tot tranen geroerd, maar niet echt in staat dat te laten zien. Ik ging voor onbepaalde tijd weg, we hadden geen idee wanneer we elkaar weer zouden zien. Ik herinner me nog dat ik afscheid nam met het idee dat ik als schrijver van een boek terug zou komen, want een ding was zeker: ik ging een boek schrijven over hoe je een ander leven kon leiden. Ik wilde de levenslessen die ik in de maanden voor ik vertrok had geleerd delen met anderen. Ik vond dat ik op mijn 30e voldoende kennis had om te delen.

Willen delen

De laatste weken spreek ik veel ondernemers die hetzelfde ervaren, ze willen hun verhalen delen, mensen helpen. Ze willen de kennis delen die ze op doen tijdens hun zoektocht naar wie ze in essentie zijn. Alleen hebben ze (en ik dus ook niet) niet altijd door dat er vaak nog een hele weg te gaan is voor je die kennis echt kunt gaan delen.

Voor je dat kunt doen, moet je steeds eerlijker worden naar jezelf. Zien wat jou triggert en waarom, de diepere lagen van je ziel ontdekken en niet meer negeren wat zich voor doet. Een reis die niet gemakkelijk is, maar het leven uiteindelijk wel zoveel eenvoudiger èn leuker maakt. Als je weet wie je bent hoef je alleen nog maar te doen wat jou echt gelukkig maakt. Dat is vaak veel simpeler dan je denkt. Daar hoef je ook geen miljonair voor te worden. Zelf ben ik van mening dat je door financiële tegenslagen eerder ontdekt wat echt belangrijk voor je is.

11 jaar, 11 rituelen, 11 verhalen

In de trein naar Frankrijk wist ik dat ik een boek ging schrijven over hoe je het leven kon creëren dat het beste bij je past. Dat het nog 11 jaar zou duren voor dit boek er was heeft alles te maken met ergens klaar voor zijn. Pas nu was ik er klaar voor dat verhaal te schrijven en had ik de reizen en het schrijven van mijn twee eerdere boeken nodig om hier uit te komen. Door wel voor ogen te houden dat het er ooit zou komen, is het er nu ook daadwerkelijk.

Houd vast wat belangrijk is voor jou

Ik hoop dat jij in deze corona-tijd ontdekt wat belangrijk is voor jou. En dat je dit gaat vast houden als we straks weer terug gaan naar ‘het normale leven’. Weet dat je niet meer terug hoeft naar wat er was, dat je kunt vasthouden aan dat wat jij wilt. Met meer tijd voor je kinderen, voor je partner, voor je hobbies. Je hoeft niet terug naar de rat race als je dat niet wilt.

Kijk naar wat goed is nu en neem dat mee. Geef je grenzen aan, maak je eigen schema. Weet dat jij kunt kiezen voor het leven dat echt bij je past.

Mijn verhaal in een podcast

In dit interview dat ik had met Jeanet Bathoorn, ze ondervraagt mij over de reis van mijn boeken, mijn levensvisie, mijn eigen weg en hoe ik op het pad van mijn boeken kom.