7 december 2020

Photo by Ravi Pinisetti on Unsplash

Heb jij er wel eens bij stil gestaan dat iedereen op een andere manier met geld om gaat? En dat het daarom zo’n interessant onderwerp van gesprek is? Een onderwerp dat we veel te weinig bespreken wat mij betreft. Een onderwerp waar op de een of andere manier toch schaamte op zit of een taboe op rust. Ik ben zelf vrij open over alles wat ik in mijn leven tegenkom, maar geld is voor mij ook wel een ding om een beetje te verstoppen.

Je leert het niet op school

Op school worden we niet opgeleid om goed met geld om te gaan. Op de middelbare school koos ik voor vakken als economie en handel, omdat het me wel interesseerde. Maar echt weten hoe ik met geld om kan gaan en het voor me kan laten werken, in plaats van zelf hard te werken voor mijn geld, dat wist ik niet. Ik kan met plezier mijn rekeningen betalen en facturen sturen, maar ik ken ook grote periodes waarin geld een enorme stressfactor is. Als ik terugkijk op die momenten, dan maakte ik de stressfactor ook groter door er steeds mee bezig te zijn. In plaats van me te focussen op geld verdienen, was ik steeds bezig met de vraag hoe kan ik mijn rekeningen betalen en kan ik morgen nog boodschappen doen.

hanneke van onna, the money issue, financiele onafhankelijkheidOmdat dit jaar in alle opzichten weer een leerzaam jaar was, besloot ik ook te onderzoeken waarom ik op een bepaalde manier met geld om ga. Deze zomer nam ik een podcast op met Hanneke van Onna, tijdens dat gesprek werd me duidelijk dat ik niet financieel onafhankelijk ben. Zeker dit jaar werd me duidelijk dat ik helemaal niet voorbereid ben op financiële uitdagingen, zoals het wegvallen van werk door een externe crisis.

Minimalisme is leuk, maar je hebt geld nodig om te leven

Nu is het zo dat ik met mijn creativiteit en mijn hang naar minimalisme heel goed kan leven met weinig. Maar ineens besefte ik dat ik vaak mijn eigen weg niet kon volgen, omdat ik geen geld had. Geld was een terugkerend probleem in mijn leven. Ik vroeg me af hoe ik hier iets aan kon veranderen en besloot Hanneke in te schakelen om samen aan het werk te gaan. We begonnen met het ontrafelen van mijn ideeën over geld. En waar die ideeën vandaan kwamen. Zoals met alles in je leven kun je heel veel terugleiden naar je jeugd. Ook ik heb bepaalde ideeën meegenomen uit mijn jeugd over geld, maar op de een of andere manier heb ik ze nog dramatischer gemaakt voor mezelf.

Laat je geldovertuigingen gaan

Naast die overtuigingen uit mijn jeugd zoals ‘dat kunnen we niet betalen’, ‘de belastingdienst is de vijand’ en ‘je moet nu kromliggen om in de toekomst te kunnen genieten’, was er ook een deel dat uit een andere overtuiging kwam. Een veel voorkomende overtuiging bij mensen en ook bij mij is, ik ben het niet waard, ik ben niet goed genoeg, er zijn zoveel mensen die het beter kunnen dan ik, waarom zouden ze mij nodig hebben, ik kan toch niets.

Een paar maanden later zie ik hoe funest die overtuigingen zijn geweest voor me en hoe ik mezelf klein heb gehouden, terwijl er zoveel is dat ik in de afgelopen jaren gecreëerd heb. Ik moest leren opnieuw naar mezelf te kijken èn dus opnieuw te kijken naar wat ik waard ben.

Wat vind je jezelf waard?

Als je een eerlijke waarde kunt vragen voor wat je doet, dan kun je ook financieel andere keuzes maken. Van Hanneke leerde ik dat het slim is meerdere inkomstenstromen te creëren, zodat je in tijden van crisis altijd een pot hebt om op terug te vallen. Dat is vooral met de huidige financiële crisis in het vooruitzicht van essentieel belang. En je kunt op zoveel manieren geld verdienen. De grootste vraag is, wat vind jij jezelf waard en hoe ga je die bronnen creëren. Maar als je eenmaal de eerst stap hebt gezet, is de tweede alleen maar invullen. En daar hoef je niet eens het gevoel bij te hebben dat je hard moet werken.

Hanneke heeft op haar site een superleuke geld-test staan, waarmee je ontdekt wat jouw geldtype is. Ga daarvoor naar hannekevanonna.nl.

 

Bloggen

Meer over mij

Schrijf je in voor mijn magazine

20%

Korting

Bedankt voor het inschrijven

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec.