Tijdens de inspiratea’s die ik elke twee weken organiseer komen de mooiste gesprekken naar boven. Mensen dagen elkaar uit, leren van elkaar en inspireren elkaar. Vorige kwam er daardoor een mooi gesprek op gang over werken als zelfstandige en de behoefte aan verbinding. We zaten met z’n vieren aan tafel, een van ons was net gestopt met werken om te gaan ontdekken wat ze nu wil doen, de tweede was net voor zichzelf begonnen, de derde had net besloten haar bedrijf in de huidige vorm stop te zetten en tijdelijk in loondienst te gaan. En ik doe een experiment in volledig vertrouwen en mijn creatiekracht volgen, om te ontdekken welke stroom dat op gang brengt.

We willen allemaal verbinding ervaren

De essentie van wat we allemaal voor ogen hadden in onze bedrijven is mensen verbinden, met elkaar en de wereld om zich heen. De paradox bleek echter, dat we allemaal besloten om als zelfstandige aan de slag te gaan, waarbij de verbinding met anderen vaak van ver moet komen. Want hoe verbind je je als zelfstandige met anderen? Waar ontmoet je de juiste mensen, hoe vind je in het woud van netwerken het netwerk dat bij je past en hoe ontdek je of je wel samen wilt werken. We hadden allemaal ervaren dat het zo moeilijk is om samen te werken, om met anderen een gezamenlijke missie te vinden, want je bent niet voor niets voor jezelf begonnen en je hebt een talent en verhaal te delen. In samenwerken moet je ineens concessies doen naar je eigen plannen en dat vind je ego over het algemeen niet zo leuk, want die schreeuwt om aandacht voor jouw verhaal.

Zet je unieke talent in

Samenwerken is een uitdaging. Ik heb het al vaak ervaren. Het komt meestal doordat je allebei het liefste jezelf op de voorgrond wilt zetten. Je bent ten slotte niet voor niets voor JEZELF begonnen. Maar samenwerken werkt het beste door eerlijk te zijn en je eigen unieke talenten naar boven te halen. Want je werkt alleen ultiem samen als je kunt doen waar jij het beste in bent. Dat geldt niet alleen voor samenwerkende zelfstandigen, dat geldt ook als je in loondienst bent.

Het is dus noodzaak te kijken waar je echte talent ligt en niet bij alles te zeggen, dat kan ik ook wel. Ik merk dat zelf vaak als ik erover nadenk om met mensen een retreat of coworking week te organiseren. Dan denk ik, ja ik kan ook wel yogales geven of koken. Maar dat is nu juist niet de bedoeling, want hoewel ik het kan en leuk vindt, zijn er andere dingen waar ik beter in ben en ook nog eens veel meer energie van krijg.

Ben jij ook coach??

In ons gesprek hadden we het er ook over dat er zoveel mensen voor zichzelf beginnen als coach. En dat coaches vaak dat aan anderen gaan leren, waar ze zelf de meeste behoefte aan hebben. Het feit dat iedereen coach wil worden, komt volgens mij voort uit het feit dat iedereen in essentie coach voor elkaar kan zijn. Als we er allemaal echt voor elkaar zouden zijn èn naar elkaar luisteren, hoef je je niet blauw te betalen aan een coach, maar kun je voor elkaar ‘coach’ zijn. En elkaar helpen en stimuleren om stappen te zetten of dingen te veranderen. Het is toch ook veel fijner als je dat kunt doen met mensen uit je omgeving, waarmee je samen een tijdje oploopt? Bijvoorbeeld doordat je afspreekt om 21 dagen een uitdaging aan te gaan, om iets te veranderen in je leven. Een coach die je inhuurt gaat je echt niet bij elke stap feedback geven, zonder daar geld voor te vragen. En in je werk ben je vaak veel meer dan coach alleen.

Zie ik je snel?

Wil jij je ook meer verbinden en meer leven vanuit je eigen kracht.? Kom dan eens naar een van mijn events, waar je ontdekt hoe jij in je kracht kunt staan en hoe je elkaar kunt inspireren en groeien.