De boekenweek is begonnen! En dit jaar is het thema ‘Eerste liefde’. Volgens de organisatie achter de Boekenweek overspoelt een eerste liefde je met gevoelens en verlangens die je eerder nog niet kende, die je niet kon vermoeden. Een nieuwe wereld vol behoeften, driften, onzekerheden en twijfels openbaart zich aan je en om woorden te geven aan die emoties, wenden we ons telkens weer tot de dichters en schrijvers. Zij geven woorden aan de liefde, in al haar schoonheid en complexiteit. Eerste liefdes blijven je hele leven nagalmen en blijven zorgen voor een warm gevoel, een lichte verwarring of regelrechte heimwee.

Mijn eerste liefde

En natuurlijk doet het me denken aan mijn eigen eerste liefdes. En hoewel ik volgens mijn moeder op 2-jarige leeftijd al verliefd was op een van mijn buurjongetjes van dezelfde leeftijd, zocht ik het in mijn puberjaren wat verder weg. Ik was altijd op afstand verliefd. Dat begon met Koen Wauters, de zanger van Clouseau. Mijn grote onbereikbare puberliefde. Dagenlang kon ik dromen van een ontmoeting met hem, van zijn liefdesverklaringen die alleen voor mij waren. Met mijn zus, onze vriendinnen en moeder gingen we naar alle concerten in de omgeving, we stonden vooraan en probeerden altijd bij de artiesteningang nog een glimp van hem op te vangen. Al zal hij tot op de dag van vandaag geen idee hebben wie ik ben…

Vakantieliefde

Daarna mijn eerste Franse vakantieliefde weet ik de naam niet meer en ik kan me zijn gezicht niet meer herinneren. Alleen het verliefde gevoel dat na een avond zoenen maanden bleef hangen kan ik me nog levendig voor de geest halen. Toen bleek dat hij onbereikbaar was, zocht ik het dichterbij huis, maar tot het einde van mijn middelbare schooltijd bleef het bij liefde op afstand.

Ik had namelijk voldoende aan mijn andere grote liefde.

Liefde voor verhalen

Mijn liefde voor verhalen. En in die tijd waren dat vooral boeken. Waar iedereen om mij heen moeite had met het lezen van boeken voor de lijst van Nederlands en Engels, las ik met gemak de dikste boeken. Ik vond het heerlijk om weg te duiken in de werelden van anderen. Om niet na te hoeven denken over mijn eigen leven en soms om geïnspireerd te raken om dingen anders te gaan doen. Schrijven deed ik in die tijd nog maar weinig, al had ik wel al een aanleg voor hele vervelende vragen aan iedereen die ik tegenkwam.

Verhalen maken

En hoewel liefdesrelaties kwamen en gingen in allerlei soorten en maten, bleef mijn liefde voor verhalen altijd hangen. Zodanig dat ik nu eindelijk kan zeggen dat ik er mijn werk van heb gemaakt. Lezen is nog steeds mijn grootste hobby. Niets maakt me blijer dan een vrije middag met een boek op de bank, of in de zon, of ’s ochtends ter inspiratie op de dag die gaat komen. Toch moet het haar eerste plaats nu wel delen met het schrijven van verhalen. Ik zie overal een verhaal in. Ik verzin verhalen over mensen die ik op straat voorbij zie lopen, ik maak een verhaal over dingen die me opvallen in de wereld of ik schrijf over iets uit de actualiteit.

Boeken die mijn leven veranderden

Elk boek dat ik lees heeft impact op mijn leven. Vaak door het verhaal en te ontdekken welke uitdagingen mensen in het leven tegenkomen. Of het nu waargebeurd is of verzonnen. Dit lijstje boeken heeft op elk moment in mijn leven een grote indruk gemaakt waardoor ik dingen anders ben gaan doen in mijn leven. Ik ben benieuwd, welk boek heeft jouw leven veranderd?