Hoe schrijf je een boek?

Het simpele antwoord is natuurlijk, woord voor woord voor woord.

Maar als je al die woorden eenmaal achter elkaar hebt gezet, is het dan meteen een boek?

Niet altijd. Of eerlijk gezegd; meestal niet.

Om een boek leesbaar te maken, moet je zorgen voor een goede opbouw. Of het nu fictie is of non-fictie de opbouw maakt je boek. En als je de opbouw hebt, komt de verfijning van de woorden en de zinnen.

Een boek schrijven, hoe pak je dat aan?

Dat verschilt per boek. Tot nu toe is elk boek dat ik heb geschreven op een andere manier ontstaan. Van een verzameling blogs en recepten (Natuurlijk! Eten!), naar een heldere vertaling van de Yoga Sutra’s (Geluk in 8 koppen thee), naar een boek met 11 rituelen (Volg je eigen weg) en nu een roman (ik ben Sara) die ontstond vanuit flow.

De meeste mensen die een boek willen schrijven, beginnen met een idee. Het idee van een verhaal wat ze willen schrijven. Dat kan een levensverhaal zijn, een verzonnen verhaal of een theorie of visie die je wilt delen. Maar soms lijkt het idee van een boek zo groot dat ze nooit beginnen. Terwijl het verhaal dat ze willen vertellen wel heel goed is.

Train je schrijfspier

Het allerbelangrijkste is dat je dan het idee van het boek weg laat en begint met schrijven. Begin niet met het eindresultaat in gedachten, want dat kan ervoor zorgen dat je blokkeert. Laatst ontmoette ik iemand die me vertelde dat ze zo van schrijven hield, maar dat het idee van het creëren van een boek haar tegen hield. Ik adviseerde haar gewoon te gaan schrijven. Elke dag een paar honderd woorden. Je moet je schrijfspier trainen voor je een boek kunt schrijven.

Waarom schrijf je een boek?

En als je dan op het punt staat een boek te schrijven, vraag je dan af waarom? Doe je het omdat het je status geeft? Omdat tegenwoordig iedereen een boek lijkt te schrijven? Stop er dan meteen mee. Een boek schrijven mag leuk zijn en je elke dag met plezier vervullen. Dat lukt niet als het een moetje wordt omdat je nu eenmaal denkt dat het erbij hoort om je ‘business’ en je ‘status’ te laten groeien.

Een verhaal hoeft niet altijd een boek te worden

Ik geloof dat elk verhaal het waard is om verteld te worden. maar dat wil niet zeggen dat elk verhaal in een boek hoort. Als jij geen schrijver bent, maar wel een spreker, zoek dan podia op, maak een podcast of een video-serie. Deel je verhaal op de manier die het beste bij jou past. En geniet van het proces en de reacties op je verhaal.

Je verhaal vertellen

Denk jij dat jouw verhaal het waard is verteld te worden, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Ik help je graag. We beginnen altijd met een brainstorm waarin we de kern van jouw verhaal gaan ontdekken. Van daaruit ontdekken we in welke vorm we jouw verhaal het beste naar buiten kunnen brengen.

Interesse? Stuur me een berichtje, dan kijken we of ik je kan ondersteunen in jouw proces.