Je hebt een droom. Of je staat op het punt om te ontdekken wat je droom is en daar iets mee te gaan doen. Een droom kan namelijk heel erg vaag zijn. Toen ik twee jaar geleden besloot te gaan ontdekken wat mijn doel hier op aarde is, kwamen er twee woorden steeds heel duidelijk naar voren “inspireren” en “verbinden”. En het eerste wat bij die woorden bij me op kwam was, daar kan ik geen geld mee verdienen, dat is veel te vaag. Dus ging die droom de koelkast weer in, want ja, als je geen geld kunt verdienen kun je niet leven was mijn stellige overtuiging. En toch voelde ik twee jaar lang de behoefte om te ontdekken of ik hier toch iets mee zou kunnen. Of er een leven voor mij is waarmee ik kan doen waar ik goed in ben en heel erg blij van word. 

Als je weet wat je wilt en wat je missie hier op aarde is, dan begint de zoektocht naar hoe je daar ook echt van kunt leven. En dat is waar veel mensen stoppen, omdat ze denken dat het te moeilijk is van iets vaags iets concreets te maken. Iets waarbij je kunt laten zien wat je doet en waarom mensen nu speciaal bij jou moeten zijn en waar ze dan ook nog geld voor betalen.Want hoewel je het werk zo leuk vindt dat je het ook wel voor niets wilt doen, is een droomleven geen droomleven als je er niets mee verdient.

Dan komt de keuze; of je gaat naast je baan, freelance-opdrachten of andere activiteiten waar je geld mee verdient (maar waar je niet gelukkig van wordt) door met het manifesteren van je droom. Of je gaat aan de slag om je droom te manifesteren en stopt met al het andere dat afleidt van het leven van je droom. Want een ding is zeker; het waarmaken van je droom vraagt om focus en aandacht. Omdat alles wat je aandacht geeft groeit. En als je doorgaat met werken in dingen die je niet leuk vindt, is er een grote kans dat je droom in je achterhoofd blijft hangen. Dat je blijft denken, ooit op een dag, dan ga ik het echt anders doen, dan ga ik misschien wel eens doen waar ik echt gelukkig van wordt. Maar wanneer is ooit dan? Hoe oud ben je nu? Wanneer maak jij de tijd om het echt anders te gaan doen?

Ga je er helemaal voor?

Er zijn mensen die er gewoon helemaal voor gaan. Althans dat denken ze dan. Want op het moment dat ze denken dat ze hun droom te pakken hebben, gaan ze ‘aan het werk’. Want er moet geld binnenkomen en snel, want ja je wilt tenslotte geld verdienen met je droom. Er is weinig ruimte om te experimenteren, dus alles moet meteen goed. Wat in die tijd wordt vergeten is dat het heel erg verstandig is een bedrijf te gaan bouwen, in plaats van blijven doen wat je leuk vindt. Om vanuit je visie op het leven, de wereld en je werk een plan te maken waar je ook echt geld mee kunt verdienen. Want een droom-onderneming ontstaat niet zomaar. Het is heel erg handig om met een goed plan te gaan werken waar je op terug kunt vallen en waar je een slim verdienmodel aan koppelt.

Ik schrijf dit uit eigen ervaring, maar van mijn business coach Petra Iuliano leerde ik dat ik echt niet de enige ben. Toen ik vier maanden geleden besloot mijn bedrijf een strategische impuls te geven, had ik nooit gedacht dat het maken van mijn bedrijfsplan zo veel helderheid kon scheppen en dat ik door een strategie en visie neer te zetten gewoon heel duidelijk alles kan doen waar ik altijd van droomde. Dingen die ik voorheen als losse flodders deed, passen nu perfect in het plan dat ik heb opgesteld. De investering in een business coach was mijn laatste strohalm, want ik zat echt helemaal vast in de gedachte dat ik met mijn talenten en dromen nooit een levensvatbaar bedrijf kan neerzetten. Na 4 maanden kijk ik daar compleet anders tegenaan. Ik begrijp nu hoe belangrijk het is om met focus en aandacht en met een plan te werk te gaan. Dat het heel goed werkt om maar een paar producten aan te bieden en dat je daardoor ruimte creëert om te spelen, want als je een droom hebt, dan is spelen zo super belangrijk. Want het houdt nooit op, creativiteit staat nooit stil als je echt doet waar je zo ontzettend in gelooft. Dat weet ik als geen ander, want dat heb ik al zo vaak meegemaakt!

Het kan heel tegenstrijdig voelen om de ruimte te nemen om een plan op te stellen, op het moment dat je inkomen gewoon niet heel hard stroomt. Ik heb ook in dit proces nog wel wat fouten gemaakt die ik liever niet had gemaakt. Te veel willen in te korte tijd en te weinig focus op het einddoel. Wat ik heb geleerd is dat er altijd een weg is om te doen wat je echt graag wilt, ongeacht je financiële situatie. Maar dat het nog veel belangrijker is dat je de tijd neemt je levensplan tot leven te wekken, volledig vanuit je ziel en je hart. Zodat het helemaal resoneert en klopt met wie jij bent.

Het voordeel van volledige focus op je droom is dat er even geen (financiële) ruimte is voor heel veel afleiding. Dat je dus echt even op jezelf aangewezen bent en daar zit nu de kracht van het creëren van je droomleven. Het geluk zit in jouw essentie. Niet in dingen die je kunt kopen of kunt doen. Door echt terug te gaan naar de basis, kom je in je kracht en leer je wat voor jou echt belangrijk is.