Slaap je slecht, ben je moe, kun je je steeds minder goed concentreren, verslapt je aandacht en interesse snel, heb je geen zin meer in (leuke) dingen, ben je prikkelbaar naar familie, vrienden en/of collega’s, heb je weinig zelfvertrouwen, een veranderd zelfbeeld, last van uitbarstingen (schreeuwen, huilen, bang)?

Grote kans dat je overspannen of burn-out bent. Veroorzaakt door een teveel aan prikkels, een te hoge druk en een te groot verwachtingspatroon (naar jezelf en naar anderen). Je hebt teveel van jezelf gevraagd en te weinig naar je lichaam en ziel geluisterd. Je oververmoeid voelen is helemaal niet fijn. Je hebt het gevoel niet meer aan de wereld mee te kunnen doen en steeds achter de feiten aan te lopen. Er zijn allerlei manieren om uit je burnout te komen en ik heb ontdekt dat de yogafilosofie ze allemaal in zich heeft. Niet alleen yoga-oefeningen doen, mediteren en ademhalingsoefeningen doen, maar aandacht besteden aan de manier waarop je communiceert met jezelf en de wereld om je heen, bewust zijn van waar je je mee voedt en met wie je je omringt.

Het ademen van yoga door je hele leven heen is een van de beste en eenvoudigste manieren om je leven weer naar een ander niveau te tillen. 

Yoga is veel meer dan de houdingen

De filosofie achter yoga helpt je te ontdekken wie jij in essentie bent en wat jij hier op aarde komt doen. Het helpt je op een liefdevolle wijze te leven en jouw unieke gaven te ontdekken.

De tools die yoga geeft als bewegen, ademhalingsoefeningen, meditaties en visualisaties helpen jou je ware ik te leren kennen met al haar mooie en minder mooie kanten. Wat zijn je valkuilen? Wat maakt je boos? En wat verdrietig? Belangrijker nog is de vraag: wat geeft je energie? Waar word je blij van? Waar kunnen ze je ‘s nachts voor wakker maken? Zo leer je keuzes te maken die jou de juiste kant op brengen. Je leert luisteren naar je lichaam en ontdekt je grenzen.

Wat kun je doen om yoga in je leven te integreren?

Geluk in 8 koppen thee, hoe je yoga als lifestyle integreert in je leven

Het lijkt misschien een grote stap om yoga in je hele leven te integreren, tohc gaat het vanzelf als je de keuze maakt dat dit is wat je wilt. Wil je beter worden, meer energie hebben, meer plezier, meer rust en liefde ervaren, dan biedt yoga veel tools. De eerste stap is naar een goede yogaschool gaan en daar te starten met de rustige yogalessen als hatha, yin yoga en restorative. In een burnout kies je liever niet voor de zware lessen als vinyasa, ashtanga, power en bikram yoga. Een mogelijkheid is kundalini yoga, dat is yoga van een heel andere orde. Het helpt je echt contact met je ziel te maken en tegelijkertijd is het heel zwaar. Ik heb tijdens mijn burnout veel kundalini yoga gedaan en elke les werd er zoveel los gemaakt, dat ik na zo’n les een hele middag moest bijkomen. Daar kun je beter mee beginnen als je al iets meer hersteld bent.

Wil je meer weten over hoe je yoga als lifestyle in je leven integreert, dan raad ik je mijn boek Geluk in 8 koppen thee aan. Daarin vertel ik je alles over de yogafilosofie en wat ik heb gedaan om hier mijn levensstijl van te maken.