Over de jaren heb ik al regelmatig de vraag gekregen hoe het is om je boek in eigen beheer uit te geven en wat de voor- en nadelen ervan zijn. Zelf ben ik een groot voorstander van self publishing en heb ik geen ervaring met werken met een uitgever. 

Allereerst; een boek uitgeven in eigen beheer is hard werken, als het niet je core business is, kan het je veel energie kosten en heb je heel veel uit te zoeken, maar je boek is jouw boek en door het zelf uit te geven kun je het helemaal op jouw manier doen. .

Er zijn verschillende redenen dat ik er voor heb gekozen een boek in eigen beheer uit te geven. Ten eerste kan ik bij het schrijven en publiceren van mijn boek mijn eigen tempo aanhouden, dat betekent dat ik niet hoef te wachten op of te haasten voor de deadlines van uitgevers. Daarnaast heb je bij uitgevers te maken met een vertraging van je proces. Ik heb een keer een traject bij een uitgever gedaan voor een kookboek. Het duurde ongeveer 6 maanden voor we wisten dat ze niet met ons in zee wilden. In die tijd blijf je toch hopen en de optie open houden, terwijl je in die tijd je boek al af had kunnen hebben.

Naast schrijven vind ik het leuk dit soort processen te coördineren, de juiste partijen bij elkaar te zoeken en lekker creatief bezig te zijn. Ik kies zelf met wie ik werk, dus ik kies mijn eigen editor, vormgever en drukker uit, mensen en organisaties die passen bij mijn manier van werken en leven. Ik wil het boek zo maken dat het helemaal bij mij past en me niet laten tegenhouden door de wensen en eisen van een uitgever. Dat ik een verleden heb als communicatiecoördinator bij verschillende organisaties helpt natuurlijk wel mee om een proces als dit gemakkelijk te kunnen begeleiden. Hieronder een paar vragen waarbij je jouw keuze kunt maken voor het zelf uitgeven van je boek. 

Waarom wil je een boek uitgeven?

De grote vraag is vaak, waarom wil je een boek uitgeven? Wat geeft het jouw lezers als dit boek er is? Bij mij ontstaan boeken vaak vanuit blogs of andere verhalen die ik heb geschreven. En na een tijdje ontdek ik dan dat er best een goed verhaal in zit. Dat verhaal bouw ik dan vervolgens om tot een boek. Dat maakt het schrijven van een boek eenvoudiger, omdat er al heel veel informatie is die ik kan ombouwen. Ik schrijf mijn verhalen altijd om mensen te inspireren, om een verhaal te vertellen. 

Hoeveel exemplaren wil je verkopen?

Wat is je ambitie? Wil je het boek groots uitgeven en een groot publiek bereiken? Of wil je het boek in eerste instantie vooral in je eigen netwerk verkopen? Als je zelf een boek uitgeeft, moet je ook alle marketing zelf doen, dat betekent dat je zelf naar boekhandels toe moet of andere plekken waar jij je boek kunt verkopen. Dat is heel erg veel werk, het kost veel tijd en het is soms een oerwoud om te ontdekken hoe je ergens terecht kunt komen. Wil je veel mensen bereiken, dan moet je dat werk dus ook echt wel doen of je moet er iemand voor inschakelen die dat uit handen voor je neemt. 

Boekhandels kopen vaak groot in, bij gerenommeerde partijen. Bij lokale boekhandels vinden ze het nog wel eens leuk om een boek van een schrijver uit de omgeving in de etalage te zetten. Als je een boek schrijft met een bepaald thema (zoals mijn boeken over eten en yoga), dan kun je je boek vaak ook nog wel kwijt bij gespecialiseerde winkels die met dat thema te maken hebben. Zo heb ik heel veel contact gezocht met biologische winkels, kookwinkels en yogascholen om mijn boeken in de schappen te krijgen. Als je veel lezingen geeft, kun je ook je boek natuurlijk na je lezingen verkopen. Bij mij werkte dat altijd erg goed.

Hoe ziet het boek er uit?

Een boek uitgeven kost geld. Veel geld, zeker als je alles zelf doet. Als je een roman uitgeeft of een boek dat weinig kleur bevat of plaatjes, dan is print on demand een hele goede optie. Je hebt dan namelijk geen kosten voor drukwerk, dat betalen de mensen die je boek kopen en jij houdt er een klein bedrag aan over. Zodra je meer kleur gebruikt in je boek (zoals bij mij twee keer het geval was) dan is het logischer dat je naar een drukker gaat. Bij een drukker moet je direct betalen en bepalen hoeveel exemplaren je wilt inkopen. Dat is altijd een gok. Omdat je maar tot op zekere hoogte weet hoeveel exemplaren je zult verkopen. Ik ben klein begonnen, mijn eerste boek kende een oplage van 500 exemplaren, die ik uiteindelijk allemaal verkocht heb (daar heb ik zo’n 4 jaar over gedaan). Mijn tweede boek een oplage van 2000 exemplaren, daarvan heb ik nog een klein deel over. En dat is prima, want het boek wordt nog steeds gekocht.

Vind je het leuk jezelf in de picture te zetten?

Als je het geen probleem vind jezelf op een goede manier in de markt te zetten, dan is je eigen boekmarketing waarschijnlijk een fluitje van een cent. Natuurlijk ben je super trots op het boek dat je hebt geschreven, dat je het sowieso wel van de daken kunt schreeuwen dat het er aan komt, maar het is wel een extra tak die je naast het schrijven, uitbrengen en financieren van je boek nog even bij komt. En als je groots wilt verkopen is dat veel werk. 

Vraag jezelf dus goed af, wat is de doelgroep, de haalbaarheid van je eigen inzet om je boek goed onder de aandacht te brengen. 

Terugkijkend zou ik het zo weer doen, het uitgeven van een boek is super leerzaam, leuk en inspirerend. Het is ook tijdrovend, spannend en een grote financiële investering (hoewel ik heb gehoord dat lang niet alle uitgevers tegenwoordig nog zomaar zonder investering van de schrijver boeken uitgeven, je moet bijna altijd ook zelf wel iets inleggen).

Wil je voor jouw persoonlijke situatie weten wat je het beste kunt doen en hoe dit proces verder in zijn werk gaat? In een 1-op-1 gesprek help ik je graag verder!