In de maanden dat ik niet echt met iets concreets bezig was, ik niet bezig was met geld verdienen en de dagen liet ontstaan zoals ze wilden, waren er een paar terugkerende rituelen in mijn week. En een van die rituelen waren mijn telefoongesprekken met collega-ondernemers, meiden die net als ik een bedrijf creëerden vanuit hun hart. En soms liepen ze vast en wisten ze even niet meer hoe ze verder moesten. We spraken elkaar dan lang of kort en door die gesprekken besefte ik vaak dat ik ze een stap verder hielp. En ik merkte dat niet alleen, zij waren daar zelf ook altijd erg blij mee. Ze kregen helder welke keuzes ze moesten maken, ze voelden zich gesteund in het maken van de keuze en last but not least, al deze keuzes maakten hun leven eenvoudiger, vrijer, meer in lijn met wat ze wilden.

Ik deed dat zonder enige moeite en vooral met heel veel plezier. Het gaat echt vanzelf, meedenken, inzichten geven, meehelpen knopen door te hakken. Ik heb het dan ook nooit als een gave, talent of baan gezien, omdat ik me niet wilde mengen in het web van alle coaches die er al zijn (vond mezelf geen coach omdat ik geen opleiding had, dacht dat ik niet goed genoeg was en allerlei andere gedachten die er helemaal niet toe deden). Maar toch als ik kijk hoe blij ik er van wordt als ik mensen verder kan helpen, als ik merk hoe blij de ander er van wordt en hoe eenvoudig dit me af gaat, kan ik bijna niet anders dan zeggen dat ik ook een coach ben. En ik kan er een leukere term voor verzinnen, iets hips en spannends, maar de juiste term is nog niet bij me binnengekomen en ik ga niet meer wachten tot iets perfect is. Ik ga doen wat ik leuk vind en daar is dit absoluut een onderdeel van!

Een andere overtuiging die ik had was dat een coach vragen stelt, zich inleeft in de ander, de ander de ruimte geeft, etcetera. En dat doe ik niet. Ik stel natuurlijk wel vragen, maar geef ook mijn ongezouten mening. Omdat ik weet dat dit werkt, omdat dit mijn manier is, omdat ik mensen raak met mijn manier van denken en ze energie geef om een nieuwe richting op te gaan. Vandaag heb ik toch maar eens opgezocht wat de definitie van een coach nu eigenlijk is:

Een coach begeleidt en ondersteunt het ontwikkelingsproces van individuen en/of teams en richt zich op het vergroten van de effectiviteit van het individu en/of het team. De coach doet dit door bewustwording, het vergroten van zelfvertrouwen en het exploreren, ontwikkelen en toepassen van eigen mogelijkheden. Een coach richt zich vaak op een of meerdere deelgebieden zoals bijvoorbeeld leiderschap, loopbaan, persoonlijke ontwikkeling of ondernemerschap. Bron: Ensie

Een coach houdt zich bezig met de coaching van een persoon of groep bij het verrichten van (bijzondere) fysieke (sportieve) handelingen, vinden van antwoorden op vragen, het vinden van oplossingen voor problemen, het benutten van ongebruikte mogelijkheden, het ontwikkelen van kennis en vaardigheden. Dit alles met het doel een gecoachte in staat te stellen zijn mogelijkheden optimaal te gebruiken. Bron: Wikipedia.

En ja, hoe je het ook wendt of keert een deel van mijn werk valt onder coaching. Vanaf vandaag presenteer ik me dus ook enthousiast als coach. En omdat ik helemaal mezelf ben en jij ook, heb ik een betaalsysteem bedacht dat mij wel een leuke test lijkt. Je kunt minuten/uren bij me inkopen, zo kunnen we samen bepalen op welke manier ik je coach. Dat gaat meestal niet in ellenlange gesprekken samen zitten in een stoel, nee dat gebeurt in een 10 minuten gesprek aan de telefoon, tijdens een wandeling of onder het genot van een kop thee of koffie. Heerlijk vrijblijvend en ontspannen, waardoor iedereen in zijn kracht blijft. Heel even neem ik je mee, zodat jij weer helderheid krijgt en weer zicht hebt op de weg die je wilt bewandelen. Wil je aan de slag? Kijk dan hier naar de mogelijkheden.

En wil je weten hoe de dames die ik coachte het hebben ervaren? Hier wat ervaringen:

Ingeborg: “Irene helpt je door een spiegel voor te houden op basis van jouw verhaal. Ze legt focus: je hoeft niet alles tegelijk te doen en zeker niet allemaal alleen. Irene heeft mij veel handvatten gegeven voor persoonlijke ontwikkeling, meer diepgang in mijn leven, op een positieve, niet belerende, inspirerende toon.”

Wanda: “Wat ik fijn vind in het contact met jou is dat je in alle rust een luisterend oor bent. Je neemt de tijd te verwerken wat ik tegen je zeg. Hiermee geef je mij een prettig gevoel en geef je aan oprecht te luisteren naar de ander. Je maakt oogcontact en stelt goeie gerichte vragen. Daarbij denk je mee en klinken je suggesties als heel vanzelfsprekend, eventuele uitdagingen in het leven lijken zo simpel :). Op een fijne manier, dus zonder dat je hierbij afbreuk doet aan datgene waarmee de ander zit.”

Maneesha: “Ik vind je inspirerend, gedreven, en passievol. Je neemt me mee in je verhaal, bent overtuigend in dat wat je te zeggen hebt. Je hebt power, en heel veel mooie, goede verhalen, die me helpen steeds meer de keuzes te maken die bij mij passen.”