utrecht-maak-je-dromen-waar-30okt-6

Een blik op je toekomst werpen 😉

Vol verwachting van een dag vol dromen, fiets ik op zondagochtend via de Biltstraat naar het Domplein. Die nacht is de wintertijd in gegaan en het verbaast me hoeveel mensen er al onderweg zijn rond half 11. Het voelt alsof er iets staat te gebeuren, alsof iedereen nog even wil genieten van die zonnestralen die deze dag kleuren. Ik vraag me af of alle mensen die genieten van een ontbijtje in de zon ook bezig zijn hun dromen te realiseren en dat dit moment er gewoon bij hoort, bij hun droomleven. Want hoe mooi zou het zijn als iedereen ‘gewoon’ doet waar hij of zij gelukkig van wordt, wat zou de wereld dan mooi worden…

utrecht-maak-je-dromen-waar-30okt-11

De VIP-bus onder de Dom

Ik ben blij verrast als ik de VIP-bus weer onder de Dom te zien staan. Een beeld dat vertrouwd is en toch ook weer nieuw. De VIP-bus, een deel van mijn verleden, het startpunt van een van mijn eigen dromen. Een droom die ik alweer 7 jaar geleden startte en die niet meer tot stilstand is gekomen. Ik leef mijn dromen en elke dag is een nieuwe dag om er weer vol voor te gaan.

De dag begint met een blik op mijn toekomst, de vraag wat mijn droom is, is gemakkelijke te beantwoorden; ik wil heel veel mensen inspireren hun droomleven te creëren. Een leven dat bestaat uit leven vanuit je essentie, van weten wie je bent en wat je wilt en daar helemaal voor gaan. Mijn blik werpend op een paar kleurige balletjes met vrolijke gezichtjes maakt me meteen blij en positief gestemd om de dag in te stappen. Kom maar op met die dromen!

Eenmaal binnen in de bus is het gezellig en vol. Er staat een heerlijke brunch op tafel verzorgd door Carla’s Conditorie en Dennis leidt het gesprek in. Hij geeft meteen het woord aan Niels Bosma, verbonden aan de Universiteit Utrecht op het thema sociaal ondernemerschap. Wanneer ben je een sociaal ondernemer, wat doe je dan precies? En waar loop je tegenaan? Die vragen gaan over tafel en ik sta opeens stil bij de vraag, wat betekent sociaal ondernemerschap eigenlijk voor mij? Ik denk niet graag in hokjes en ik voel me dan ook helemaal geen sociaal ondernemer, ik voel me mezelf en of mijn onderneming een sociaal karakter heeft, vind ik niet zo belangrijk, merk ik. Dat stempel doet me niet zo veel. Het is wel het thema waar het vandaag over gaat. En iedereen aan tafel heeft wel een droom of een i

utrecht-maak-je-dromen-waar-30okt-16

Brunchen en verhalen en dromen delen

dee waarmee hij of zij een mooiere wereld wil scheppen, al dan niet geboren uit een persoonlijk verlangen. Aan tafel delen we onze dromen en ontdekken we dat een droom realiseren voor iedereen anders is. Bij mij persoonlijk is het geboren uit een intens verlangen om zelf vrij te zijn en die vrijheid ook mee te geven aan anderen. Om niet binnen de kaders van de maatschappij te hoeven leven en te ontdekken of dat ook kan. Ik weet dat het kan. Ik doe het al jaren en heb nog maar sporadisch last van instanties die me lastig vallen.

Toch zijn er ook dromen die ontstaan uit het zien van het ontbreken van iets in de wereld. Zo wil Saskia Harkema een plek realiseren voor vluchtelingen, waar ze hun talenten kunnen ontwikkelen en samen kunnen creëren, om sterker te staan in de Nederlandse maatschappij, ze zoekt een locatie, de rest is allemaal al aanwezig. En Eduardo .. wil ervoor zorgen dat we in Nederland minder wolken krijgen en meer zon, hij zoekt een financier die gelooft in zijn ‘wolkenschieter’, zodat hij een prototype kan realiseren. En zo zijn er nog veel meer dromen en nog veel meer uitdagingen die er zin bij het realiseren van je dromen. Het gaat over geld, over huisvesting, over samenwerken met de juiste partijen en het langdurige traject om sommige dromen te realiseren. We praten over welke partijen we bij elkaar moeten zetten om dit traject te vergemakkelijken, maar daar is nog geen eenvoudig antwoord op te vinden. Volgens Jelte Glas is het belangrijk om dingen gewoon te gaan doen. Zelfs als je nog niet weet of het wel ‘mag’en of het wel de bedoeling is. Juist door te proberen kom je een stap verder. Met die gedachte besluit Dennis dat hij dan toch direct gaat uitzoeken of hij zijn VIP-bus kan laten rijden op frituurvet, want hij mag officieel met zijn oude diesel het centrum van Utrecht niet meer in.

utrecht-maak-je-dromen-waar-30okt-19

De VIP-bus en RondomDombus voor de Janskerk

Vanaf het Domplein vervolgen we de weg naar het Janskerkhof, waar Rento Hermans van RondomDom zich bij onze mini-karavaan voegt. Rento heeft ook een omgebouwde SRV-wagen, maar wel een energiezuinige, hij geeft adviezen aan Utrechters over de mogelijkheden om energie te besparen. De bussen worden geparkeerd, er wordt weer (door toevallige voorbijgangers) met blikken naar de toekomst gegooid en dan gaan we snel door naar onze volgende stop. We wandelen naar de Social Impact Factory, in het oude Staffhorstgebouw. Een project wat nog in de kinderschoenen staat, wat nog niet af is, omdat het gebouw nog niet gereed is, maar waar wel een groots programma was georganiseerd op deze dag. En zoals het echte ondernemers betaamd, dan ga je gewoon door, met de middelen die je wél hebt. Je doet het gewoon en je ziet wel waar het schip strandt. Een prachtig voorbeeld van een combinatie van ondernemerschap en werken met het systeem. Vaak wil je als ondernemer sneller dan je omgeving en dan loop je wel eens tegen grote uitdagingen aan. En dat is zeker voor sociaal ondernemers frustrerend die juist iets goe ds willen doen voor de wereld of de stad waarin ze leven en aanlopen tegen de stroperigheid van instanties. Als je echt wilt laat je je daar niet door tegenhouden, toch is het wel iets waar vrijwel elke ondernemer eens te maken mee heeft gehad.

Na een paar goede gesprekken, een rondje door de Social Impact Factory en het uitwisselen van ideeën lopen we terug naar de bus en gaan we op weg naar het Hof van Cartesius. Nog zo’n ontgonnen terrein waar heel hard gewerkt wordt om iets voor elka ar te krijgen.

utrecht-maak-je-dromen-waar-30okt-33

Monic Comes presenteert haar idee bij het Hof van Cartesius

Bianca Ernst en haar zus hebben een prachtige plek waar ze van alles mogen creëren, althans dat is het idee, maar ondertussen zijn ze al 1,5 jaar in gesprek en is er nog weinig van de grond gekomen. Gelukkig laten de dames zich niet weerhouden en gaan ze door, zoeken ze de juiste ondernemers en andere partijen om mee samen te werken. De laatste maanden begint er ook echt iets te bewegen en kunnen er nieuwe stappen worden gezet naar de start van de bouw van deze bijzondere plek, waar ondernemers hun eigen werkplek kunnen afbouwen en waar gewerkt wordt met duurzame materialen en waar werkruimtes worden gecreëerd die ondernemers zelf af kunnen bouwen, om er helemaal een eigen plek van te maken.

utrecht-maak-je-dromen-waar-30okt-34

Voor de deur bij Het Huis Utrecht

Na een presentatie van Bianca en haar zus krijgt Monic Comes het podium. Zij oefent haar pitch voor het Initiatievencafé waar we de dag afsluiten. Ze krijgt mooie tips om haar verhaal nog scherper te maken en dan is het tijd om weer door te reizen naar Het Huis Utrecht, waar het Initiatievencafé wordt gehouden. We vinden een mooie plek om de twee bussen te parkeren en verlaten de bus dan om binnen ons programma voort te zetten. Het is druk in Het Huis Utrecht, waar van alles wordt georganiseerd op het gebied van sociaal ondernemerschap. Verschillende ondernemers die we die dag in de bus hebben gezien betreden het podium om hun ideeën te presenteren en contacten te leggen, zodat ze hun projecten kunnen realiseren. Er is voldoende tijd en ruimte om mensen te ontmoeten bij te kletsen met oude bekenden en informatie te vinden, bijvoorbeeld een markt over de sharing economy, waar partijen als Snappcar, de Deelkelder en Barqo zich presenteren.

Met een hoofd vol dromen en ideeën keer ik na de borrel in Het Huis weer terug richting huis. Het was een bijzondere dag, vol energie, ontmoetingen, mooie gesprekken en heel veel dromen! Dit belooft iets voor de volgende toer!