De laatste dagen kom ik steeds vaker mensen tegen die net een kindje hebben gekregen, òf die binnenkort een kindje krijgen, mensen die hun droom leven. Die ongeacht of ze een kindje hebben goed voor zichzelf zorgen. Want, zo weten zij, als zij goed in hun vel zitten, dan heeft dat ook invloed op het kindje. En dat zie je dan ook terug. De baby’tjes zijn stuk voor stuk relaxed en vrolijk en dat heeft dan weer een wisselwerking op het relaxte gedrag van de ouders.

Ik word daar heel blij van, want het geeft mij het beeld dat het mogelijk is om je droom te blijven leven, zelfs als je kinderen hebt. Dat kinderen (net als alle andere 100 excuses die je kunt bedenken) dus NOOIT een excuus zijn je hart niet te volgen. Dat het van het grootste belang is dat je jezelf op 1 blijft zetten, omdat dit goed is voor jezelf èn voor je kinderen. Een kind heeft er niets aan als jij ongelukkig en chagrijnig bent en ziet dat je niet van het leven kunt genieten. In het vliegtuig wordt altijd geadviseerd eerst je eigen zuurstof masker op te zetten en dan pas die van je kinderen of degenen naast je. Het is een duidelijk voorbeeld van hoe je eerst voor jezelf zorgt, omdat je alleen als je goed voor jezelf zorgt, ook goed voor een ander kan zorgen.

Dit geldt natuurlijk niet alleen als je kinderen hebt.

Een ander punt van niet goed voor jezelf zorgen is wanneer je je laat leiden door de wensen van de mensen om je heen. Dat je altijd degene bent die voor iedereen klaar staat. Dat je niet duidelijk bent in het aangeven van je grenzen en dat je moe wordt van het feit dat er steeds maar weer meer van je gevraagd wordt. Zodra jij hebt laten zien dat je graag wilt helpen, kan het voorkomen dat mensen steeds meer gebruik van je gaan maken. En zolang jij ja blijft zeggen, zul je nooit je eigen doelen bereiken of je dromen waarmaken.

Om grenzen te kunnen stellen is het van belang dat je weet wat jouw waarden zijn. Dat je weet waar je naartoe wilt. Want zolang dat voor jou onduidelijk is, kun je ook je grenzen niet aangeven.

Wat te doen als je vaak ja zegt tegen dingen die je eigenlijk niet wilt.

Maak ruimte om te ontdekken wat jouw waarden zijn.
Dit kun je op allerlei manieren doen. Wat mij altijd heel erg heeft geholpen is de stilte opzoeken door yoga, meditatie, schrijven en wandelen. Maar ook hardlopen zonder muziek en doel is een goede manier. Zo zijn er natuurlijk nog vele andere manieren, als creatief bezig zijn, sporten of een coach inschakelen. Ook boeken lezen is een enorm goed hulpmiddel.

Zeg nee als iemand je iets vraagt.
Zelfs al zou je tijd hebben om iemand te helpen, dan wil dat nog niet altijd zeggen dat je dat ook moet doen. Soms heb je gewoon tijd voor jezelf nodig om met punt 1 aan de slag te gaan. Je hoeft niet altijd iemand te helpen. Het voelt misschien wel vleiend dat jij altijd wordt gevraagd en zeker als je niet zo goed weet wat je wilt is het dan ook gemakkelijk om ja te zeggen. Maar je kunt je tijd maar een keer besteden, dus weet waar je ja en nee tegen zegt!

Vraag zelf eens om hulp.
Als je vaak anderen helpt is de kans groot dat je het moeilijk vindt om hulp te vragen. Als je beseft dat je zelf de touwtjes in handen wilt nemen, maar je weet niet waar te beginnen, vraag dan eens aan mensen (die in jouw ogen weten wat ze willen) hoe zij daar zijn gekomen. Grote kans is dat je ontdekt dat zij het ook niet altijd gemakkelijk hebben gevonden om hun grenzen aan te geven en dat ze met vallen en opstaan zijn gekomen waar ze nu zijn.

Besef dat jouw tijd net zo veel waard is als de tijd van een ander.
Iemand die jou om hulp vraagt weet heel goed wat zijn eigen kwaliteiten zijn. Hij heeft ontdekt wat hij wel en niet wil doen en vraagt hulp bij dat wat hij niet goed kan. Dit is heel waardevol om van te leren. Weet dat jouw tijd ook veel waard is, dus zolang de vragen die je krijgt niet passen bij wat je werkelijk wilt doen in dit leven òf je zegt ja en je krijgt er niets voor terug. Dan is het tijd om heel goed naar je eigen waarde te gaan kijken. Dat wat jij voor een ander doet is ook heel veel waard en daar mag je absoluut iets voor terug verwachten.

Om je grenzen aan te kunnen geven is het van belang dat je weet wat je wilt in het leven en wat de waarde is van dat wat je biedt. Ga dus op zoek naar jouw waarden en wensen en ga er naar leven.

Jouw talent is goud waard.

 

Wil jij je droomleven creëren? Of ontdekken of je op de goede weg zit? Doe dan mee met de The Summer of Your Dreams.